Obyvatelé Otrokovic nemají zájem o rozvoj svého města?

22.09.2017 09:47

Na zasedání zastupitelů Otrokovic , které se konalo včera tj. 21.9.2017 předložil náš spolek návrh na realizaci projektu  Program redukce pachové zátěže v Otrokovicích.                                                          Program je koncipován tak, aby problematika pachových emisí  byla řešena systematicky  se zaměřením na všechny významné pachové "znečísťovatele"  města. Program definuje jasné úkoly a odpovědnosti.

Zastupitelstvo rozhodlo, že návrh Programu bude ze strany města připomínkován a předložen ke schválení na příštím jednání zastupitelstva.


Na zasedání byl také schválen aktualizovaný Akční plán rozvoje Otrokovic na období 2018-2020. Tento plán obsahuje více jak 80 projektových záměrů ve 4  oblastech:

1.Ekonomický rozvoj 2. Kvalita života 3. Životní prostředí 4. Efektivní úřad


Náš spolek využil možnosti a podal návrh na úpravu 2 projektových záměrů. Dále jsme provedli kritické zhodnocení současného systému řízení projektových záměrů a připravili doporučení na zlepšení. Náš návrh na přepracování Akčního plánu nebyl akceptován.


Je velkou škodou , že zájem občanské věřejnosti o rozvoj svého města , byl takřka nulový.



Připomínky k Akčnímu plánu (prezentované na zastupitelstvu):

1.   Prakticky všechny  (více jak  80) projektové záměry v Akčním plánu jsou považovány za priority při vědomí, že rozpočet města dovolí  řešit jen malou část projektových záměrů.


 Takže v momentě projednávání nejsou stanoveny žádné priority.

2.   Není provázanost s rozpočtem města (ani variantně). Nejsou rozplánovány činnosti a čerpání nákladů na jednotlivé roky. Min. bych očekával plán nákladů na 2018. Akční plán je nevyužitelný pro sestavení rozpočtu na r. 2018 (neobsahuje priority, neobsahuje odhady nákladů na řešení 1. rok plánovaného období tj. 2018). Akční plán se jmenuje proto akční, že má obsahovat rozplánování činností a nákladů v rámci jednotlivých záměrů na celé planované období tj. na 3 roky.

3.    Nejsou naplánovány řešitelské kapacity (ani u již realizovaných záměrů)

4.    Nejsou definovány řešitelské týmy  (ani u již realizovaných záměrů)

5.     Předmětem přezkoumání projektových záměrů (až na vyjímky) nebylo a není
       čerpání nákladů!!

6.    S ohledem na skutečnost, že projektové záměry v Akčním plánu představují priority města , je četnost přezkoumání 1x/rok  absolutně nedostatečné. Bez korektně připravených karet projektovéch záměrů , se není prakticky k čemu jadřovat.                                             
 Akční plán má v aktuální podobě má nízkou přidanou hodnotu (limitně se blížící nule).

7.    Návrh Akčního plánu nereflektoval téměř žádné doporučení KŽP.

Závěr:

Doporučujeme návrh Akčního plánu vrátit předkladateli k přepracování do podoby, která umožní zastupitelům získat reálný obraz o tom ,co může být dle priorit a  variant rozpočtového výhledu řešeno.

(velmi se přimlouváme za to, aby někdo z přítomných zastupitelů podal návrh usnesení ve smyslu uvedeného závěru).




Vyhledávání

Kontakt

Za lepší životní prostředí v Otrokovicích

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.