Invaze Blanátky lipové aneb budeme v Otrokovicích vysávat stromy?

19.12.2016 17:08

Občané Otrokovic si všimli (zejména na sídlištích) , že se  tento podzim objevily na lípách rozsáhlé kolonie Blánatky lipové (Oxycarenus lavaterae).  S ohledem na skutečnost, že v Otrokovicích nejsou zkušenosti s tímto škůdcem, se pan Filip Šimek (zastupitel města a člen našeho spolku)  obrátil na  ing. Tomáše Růžičku z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského s dotazy:

Jak moc je tento středomořský přistěhovalec nebezpečný pro lípy a ostatní vegetaci?

Jak s ním bojovat v městském prostředí, pokud je to nutné?

Jestli je možné zasáhnout chemicky, kdy a jakým prostředkem?

Je možná likvidace jiným způsobem?

Z odpovědi pana ing. T. Růžičky na dotazy uvádíme: 

 "V našich zeměpisných šířkách ani silné napadení lip blánatkou lipovou nepůsobí odumření napadených stromů,ale může dojít k postupnému vyčerpávání napadených rostlin, což můžen působit blednutí a opadávání listů a zbrzdění nebo zastavení vývoje napadených stromů. V teplejších oblastech Evropy, kde má tato ploštice více generací, jsou však známé jak případy odumření napadených lip, tak i škody působené blánatkou na plodech meruněk a broskvoní. Blánatka může v případě přemnožení ve městech působit jako obtížný hmyz (sdružování na balkónech, pronikání okny do domácností, zápach z pachových žláz dospělců i larev).

Nejšetrnějším způsobem likvidace přemnožené blánatky v městském prostředí by mělo být vysátí blánatek z míst jejich agregace na kmenech pomocí silných průmyslových vysavačů a kartáčů a následné zničení vysátých jedinců (spálením, insekticidem apod.).

Z výše uvedených důvodů doporučuji provést případné odstranění přemnožených blánatek jejich
vysátím a slednou likvidací vysátých jedinců."


Pokud by jste tedy případně viděli pracovníky TS Otrokovic vysávat stromy, tak to není součástí úklidu města před návštěvou superdůležitého hosta, ale boj s Blánatkou lipovou.

FŠ+JB


Vyhledávání

Kontakt

Za lepší životní prostředí v Otrokovicích

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.