Jednou skautem navždy skautem

10.06.2012 10:54

 

        Po přečtení parte stručně oznamující, že nás opustil v 89 letech pan Anatol Crlík, mi samovolně proběhlo hlavou: „Jednou skautem navždy skautem“.

 Bratr Anatol totiž patřil mezi první hochy , kteří vstoupili do 1. oddílu Junáku v roce 1934, který založil v Otrokovicích  bratr Josef Šivel.

Navzdory tomu, že Anatol ukončil své aktivní skautování mnoho skautských generací před naší generací, byl s námi v neustálém kontaktu téměř až do svého skonu. Rok co rok , vždy v lednu se dobrovolně hlásil se zaplacením příspěvků  a zajímal se, co se nového děje.

       Živě si vybavuji moment, jak jednou v zimě, kdy Anatol měl téměř 80 let, u nás doma ráno zazvonil. Přijel zasněženými Otrokovicemi na kole a hlásil, že mi veze skautský klobouk, který někdo vyhodil do kontejneru. „Jak to jen mohl někdo udělat“: nechápavě dodával.

Klobouk mám doma na stěně a vždy ,když ho míjím, vidím před sebou  Anatola.

      V letošním roce vrcholí oslavy spojené se 100. výročím založení českého skautingu. Otrokovický skauting  má za sebou 78 let života. Je to také díky takovým „železným“ skautům jako Anatol.

Jsem přesvědčen Anatole, že svoji „nováčkovskou zkoušku“ máš ve skautském nebi úspěšně za sebou.

Nazdar.

Jaroslav Bořuta

Ex člen a vedoucí 3. oddílu Junáku v Otrokovicích

Vyhledávání

Kontakt

Za lepší životní prostředí v Otrokovicích

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.