Naše trpělivost s postojem radnice k otázkám čistoty ovzduší, ochrany zeleně a životního prostředí je u konce.

22.02.2017 18:37

Je fragment z textu dopisu (text dopisu viz níže), kterým se část občanů žijících na Trávníkách obrátila na pana starostu. Hodnota každého stromu na tomto sídlišti je skutečně velká. Zelený pás mezi sídlištěm a cestou na Zlín je spíše symbolický než funkční. Město by nemělo otálet s nápravou. Náš spolek se zapojil do projektu Zelené pásy, jehož cílem je revitalizace a rozvoj zelených pásů kolem zdrojů znečištění životního prostředí.

JB

Pane starosto,

obracíme se na Vás s žádostí o vyřešení našich problémů souvisejících s

kvalitou životního prostředí. Jsme obyvatelé domu č. 1152 v ulici SNP na sídlišti Trávníky. Téměř všichni zde žijeme desítky let a kvalifikovaně tedy můžeme posoudit, zda se znečištění látkami, které do vzduchu produkuje průmysl a nadměrná doprava v této lokalitě mění k lepšímu nebo je rok od roku horší. Bohužel pro nás, naše zdraví i hodnotu našeho majetku je stav stále dramatičtější.

Otrokovice si zajistily odstranění nákladní dopravy z centra tak, že ji prostě poslaly do Kvítkovic. Obchvat Otrokovic tedy slouží pouze Otrokovicím, zatímco Kvítkovice už neuvěřitelných 10 let (!!!) přijímají všechna auta mířící směrem UH a do Barumu. Od kvítkovické křižovatky nás dělí pouhých několik desítek metrů. Ve dne v noci zápach, škodlivé látky ve vzduchu. Aby toho ale nebylo málo, dal v nedávné minulosti "

někdo" zelenou stavbě dalšího nákupního centra, zlikvidoval tak jednu z posledních historických staveb ve městě, křižovatku v Kvítkovicích ucpal ve špičce k téměř totální neprůjezdnosti a do těsné blízkosti ul. SNP přivedl další tisíce aut zákazníků a zásobování marketu.

Otrokovice jsou už dávno jedno velké sídliště uprostřed zabetonovaných ploch, uzavřené do bezohledné průmyslové zóny. Domníváme se proto, že jediné, co nás může alespoň částečně chránit, je zeleň. Jedině vzrostlé stromy se mohou postarat o trochu chybějícího kyslíku a stín v letních vedrech. Záleží nám na každém stromu, přesto jich v našem okolí za poslední rok padlo nejméně dvacet! Není to trochu moc na jedno sídliště? Nové stromky ještě dlouho nenahradí ty staré. Zeleň je nám vzácná, proto trváme na zastavení kácení dalších stromů.

Pane starosto, mezi ul. SNP a kvítkovickou křižovatkou je dlouhodobě neudržovaný pozemek. Desítky let se tu z oken díváme na proudy aut a metrovou trávu na poli, v níž se válí bezdomovci, opilci a feťáci, v keřích si budují svá "obydlí", do nichž přinášejí nábytek, deky, matrace, kartony. Zůstává po nich spoušť v podobě exkrementů, znečištěných papírů, PET lahví, skla, špinavého oblečení a další odpudivý a páchnoucí odpad.

Pane starosto, veškerá jednání ohledně zastavení kácení stromů na odboru životního prostředí jsou bez reálných výsledků. Naše trpělivost s postojem radnice k otázkám čistoty ovzduší, ochrany zeleně a životního prostředí je u konce.

Žádáme Vás proto o zvážení možnosti nechat pole, které nás dělí od křižovatky, sloužit jako jakýsi ochranný val, park, osázet jej zelení a umožnit zde bezstarostnější pohyb lidí s dětmi i pejsky apod.


Za Vaši jasnou a jednoznačnou reakci děkují obyvatelé č.1152:


V

Vyhledávání

Kontakt

Za lepší životní prostředí v Otrokovicích

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.