Nedostatečná kvalita (dle našeho názoru) schváleného dokumentu Časový plán provádění opatření zlepšování kvality ovzduší

03.07.2022 15:51

Na červnovém zasedání zastupitelstva byl mj. schválen klíčový dokument pro životní prostředí Otrokovic a to Časový plán provádění opatření zlepšování kvality ovzduší , který svým charakterem je velmi průřezovým multidisciplinárním dokumentem. Pro posouzení úrovně návrhu plánu a jeho schválení je třeba se seznámit s řadou souvisejících dokumentů, které jsou náročné na specifické znalosti.  Bez tohoto je schvalování jen formálním aktem.

S ohledem na skutečnosti jako:

  1. Na prostudování plánu vč. souvisejících dokumentů byl vymezen nepřiměřeně krátký čas.
  2. K návrhu plánu se nemohly dokonce z nepochopitelných důvodů vyjádřit odborné komise vč. Komise životního prostředí!
  3. Návrh nebyl konzultován ani půdě místních občanských komisí
  4. Pro vyjádření návrhu neměli  občané Otrokovic dostatečný prostor, přesto že jde o zásadní dokument ovlivňující jejich životy.
  5. Úroveň zpracování dokumentu vykazuje četné známky „syrovosti“ volající po rozsáhlém dopracování.

 

Z výše uvedených důvodů navrhujeme, aby projednání dokumentu bylo po projednání připomínek opakováno na dalším jednání zastupitelstva.

 

K dokumentu jsme naformulovali řadu připomínek, z nichž mj.  uvádíme:

  1. Za zásadní nedostatek považujeme, že z předloženého návrhu neplyne ani náznak s jakými náklady bude realizace Akčního plánu spojena. Je třeba v části (náklady, zdroje financování) uvést minimálně odhady nákladů.
  2. V řadě případů jsou v části (termín plnění) uvedeno nedůvodně průběžně 2021-2025, takto pojato není možné uplatnit důslednou kontrolu plnění
  3. S ohledem na skutečnost, že Otrokovice jsou již proslulé zápachy a občany jsou zápachy vnímány jako obtěžující jejich život prakticky celý rok, je až s podivem, že této tématice není věnována žádná pozornost. Plán je třeba doplnit konkrétními opatřeními.
  4. S ohledem na vysoké koncentrace benzo(a)pyrenu v Otrokovicích je žádoucí do opatření zapracovat monitoring emisí benzo(a)pyrenu u velkých průmyslových znečišťovatelů.
  5. Apel na nezpoplatnění obchvatu Otrokovic je nutné z důvodu významu rozpracovat podrobněji s konkrétním časováním a zapojením většího okruhu subjektů.
  6.  Realita ukazuje, že současná aplikace   územního plánu nezajišťuje ochranu ovzduší v Otrokovicích. Jsou překračovány elementární zásady ochrany jako budování bytů v blízkosti cest s velkým zatížením (viz krásný příklad rezidence Dřevnice) či v místech s již koncentrovanou občanskou zástavbou (viz stavby u hotelu Morava či v oblasti Sýpky). Je to důsledek neexistence regulačních plánů a urbanistické koncepce, což potenciálně otevřelo cestu lobistickému systému. Cestou je opětné zpracování regulačních plánů s akcentem na ochranu ovzduší.
  7. V rozvoji města nejsou při výstavbě nových objektů používány „zelené koeficienty“. Tyto je třeba  uvést do reálné praxe, tedy i do předmětného plánu.

 

 

Ing. Jaroslav Bořuta,CSc       3.7.2022

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Za lepší životní prostředí v Otrokovicích

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.