Rozum zůstává stát!!! Urgentní řešení dlouhodobého pachového obtěžování obyvatel Otrokovic-žádost o přezkoumání integrovaného povolení pro firmu MAT spol. s r.o.

13.09.2017 21:46

Krajský úřad
Zlínského kraje                                                                                                                   
Odbor životního prostředí a zemědělství                                                                       
RNDr.Alan  Urc                                                                                                                                      
vedoucí odboru

Věc:
urgentní řešení dlouhodobého pachového obtěžování obyvatel Otrokovic-žádost o
přezkoumání  integrovaného povolení pro firmu MAT spol. s r.o.

Dobrý den pane Urci,

v návaznosti na informace, které jste již obdrželi ze strany vedení města Otrokovice, Vás
žádáme o bezodkladné přezkoumání integrovaného povolení pro firmu MAT spol. s r.o.. a okamžité pozastavení provozu až do odstranění příčin pachového teroru, který je páchán na občanech Otrokovic. Byl jsem účasten místního šetření pracovníků ČIŽP Brno ve firmě MAT spol. s r.o , které proběhlo 28.7.2017. Na místě samém bylo zcela zjevné, že technologie, která
byla v provozu generovala velké pachové emise. Mimo to byl v areálu zřetelný nepořádek.

Obrátili jsme se na ČIŽP Brno, aby neprodleně učinila kroky k eliminace neudržitelného stavu. ČIŽP Brno nás informoval, že  dne 4.8.( i se zástupci KÚ) a 18.8.2017 byly provedeny další kontroly. Výsledkem je konstatování, že technologie, která reálně pachově decimuje obyvatele, je provozována v souladu s podmínkami stanovenými integrovaným povolením a legislativou. 

                     Rozum zůstává stát!!!!!

V petici  se více jak dva tisíce občanů vyjádřily, že jsou obtěžovány zápachem. Je evidentní, že MAT spol. s.r.o. nedodržuje zákon o ochraně ovzduší v tom smyslu, že do občanské zástavby emituje obtěžující zápach

Buď provedené kontroly  nebyly kompenetní, aby rozpoznaly skutečný stav a nebo Krajským úřadem vydané podmínky provozu formou integrovaného povolení nejsou způsobilé zajistit ochranu životního prostředí v Otrokovicích.  Ze smyslu vyjádření ČIŽP vyplývá, že Vy jste ten správní orgán, který může efektivně občany Otrokovic ochránit. Dle našeho názoru je stav použité technologie na technicky velmi nízké úrovní , která neodpovídá současným požadavkům. Nedá se vůbec mluvit o nějaké BAT technice. Doporučení  ČIŽP o doplnění limitu pro pachové látky na biofiltru na 200 OUER/m3 považujeme za nedostatečné s ohledem na blízkost občanské zástavby . Z toho co jsem viděl, je zdrojů úniku pachu  v celém provozu více. Pachový limit pro celý provoz (nejen biofiltry) je nutno stanovit tak, aby občanská zástavba byla zatížena max. 1 OUER/m3. Jsme přesvědčeni, že  doporučená četnost autorizovaných měření (1x/rok) je absolutně nedostečná. Žádáme, aby byla četnost stanovena nejméně 1x/měsíc po dobu min. půl roku tak, aby byla prokázána dlouhodobá stabilita. Věříme,že profesionalita pracovníků Vašeho odboru bude garantem efektivního a hlavně okamžitého řešení.

S ohledem na urgentní veřejný zájem Vás žádáme o proaktivní přístup  a zpětnou reakci.

Děkuji.

S pozdravem   Za lepší životní prostředí v Otrokovicích 
                            
                                                                
Ing. Jaroslav Bořuta, CSc.                                                                                            
předseda spolku                                                                                                                                                  


Vyhledávání

Kontakt

Za lepší životní prostředí v Otrokovicích

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.