Sázíme budoucnost aneb jak si dosud vedeme v Otrokovicích?

12.05.2022 15:39

Do květnového čísle ON jsme zaslali příspěvek viz níže.

 

Projekt Sázíme budoucnost založený Nadací partnerství vstoupil v letošním roce do své druhé poloviny a ambici vysadit 10 miliónů stromů během 5 let má stále jako klíčový parametr. Aktuální situaci (k 1.5.2022) představuje 2 014 119 vysázených stromů a zapojení 60 513 dobrovolníků. Průběžný stav představuje přibližně 20 % z cílového počtu, což naznačuje, že dosažení plánu bude velmi problematické. Aktuální stav lze chápat jako výzvu k zesílení aktivit. Město Otrokovice se také k projektu Sázíme budoucnost přihlásilo. Z databáze registrovaných výsadeb je možné ve vztahu k Otrokovicím vyčíst, že byly zaregistrovány následující výsadby pod názvy:

1.  Divoký sad-vysázeno 1401 stromů (třešně/ořešáky)-vysadil člen spolku Za lepší životní prostředí v Otrokovicích.                                                                                                                                                           2.  Aleje komise životního prostředí-vysázeno 10 stromů (jabloně/slivoně) - organizovali členové spolku Za lepší životní prostředí v Otrokovicích.

3.  Skautský oříšek (ořešák)- vysadil člen spolku Za lepší životní prostředí Otrokovicích. 

4.   Matýskovi, Honzíkovi, Tobískovi a Jarečkovi-vysázeny 4 stromy (jabloň, broskvoň, slivoně) vysadil člen spolku Za lepší životní prostředí Otrokovicích. 

5.  Dlouhá alej-vysázeno 55 stromů (javor/lípa) vysadilo 155 sázejících, výsadba organizována MÚ Otrokovice

6.  Alej na Buňově-vysázeno 100 stromů (slivoně), vysadili zaměstnanci Zemského hřebčince Tlumačov, s.p.o.                                                                                                                                                                                                       

7. Dolní Chrast I. Etapa-vysázeno 32 stromů (dub/jilm/jabloň), vysadil 1 pracovník, organizováno MÚ Otrokovice

8. Kateřina I – vysazeno 5 stromů (platan/lípa), vysadil člen spolku Za lepší životní prostředí v Otrokovicích s rodinnými příslušníky.

Celkově všech uvedených 8 výsadeb představuje 1608 nově vysazených stromů. Ve vztahu k počtu obyvatel Otrokovic (k 1.1.2022 16 907 obyvatel) představuje dosavadní výsadba jen 10 % z cílového množství a je na poloviční úrovni v celostátním měřítku. Členové spolku Za lepší životní prostředí přispěli k výsledku z 88 %. Spolek je dosud jednoznačným lídrem sázení v rámci Otrokovic. Předpokládáme, že řada občanů a firem jistě vysadila stromy (mimo náhradní výsadby) aniž by provedla registraci. Tyto prosíme o provedení dodatečné registrace na https://www.sazimebudoucnost.cz/cs/registrace-vysadby.  

Tak např. víme a chválíme, že firma Trelleborg Wheel Systems Czech Republic a.s dodržela slib, který dala našemu spolku a vysadila v r. 2021 150 stromů (bříza/ javor/ lípa/ olše/ habr) jako oddělovací pás zeleně od areálu Štěrkoviště.                                                                                                                            Rádi bychom vyzvali Otrokovickou veřejnost, aby v nadcházejících 2 letech zkusila zabojovat.             Spojme své síly a udělejme naše město ještě zelenější (zbývá zasadit už „jen ca 15000“stromů).

 

Vyhledávání

Kontakt

Za lepší životní prostředí v Otrokovicích

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.